Monumenten

Monumenten zijn historische gebouwen, archeologische vindplaatsen of door mensen aangelegde groene structuren, zoals parken. Deze worden beschermd door de rijksoverheid, provincie of gemeente vanwege hun cultuurhistorische waarde. 

In onze gemeente hebben we bijna 75 Rijksmonumenten en circa 150 gemeentelijke monumenten. We zetten ons in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid? Lees dan de Verordening Fysieke leefomgeving Terneuzen 2024.

Vergunningsaanvraag en subsidies

Bent u eigenaar van een beschermd Rijks- of gemeentelijk monument? Dan heeft u voor vrijwel elke wijziging (verbouwing, uitbreiding, herstel of restauratie) een omgevingsvergunning nodig. Voor gemeentelijke en rijksmonumenten bestaan subsidieregelingen die u als eigenaar ondersteunen om uw eigendom in stand te houden. Kijk voor meer informatie hierover op de pagina Vergunningen en subsidie.

Beschermen waardevolle monumenten

Gemeentelijke monumenten hebben hun status gekregen op basis van waarden als cultuur- en bouwhistorie, ensemblewerken (delen in hun onderlinge samenhang) en hoe uniek zij zijn. Hiermee beschermen we de meest waardevolle objecten in onze gemeente. Rijksmonumenten zijn beschermd vanuit het Rijk. Eigenaren hebben de plicht om een monument goed te onderhouden. Bij een aanpassing aan een gemeentelijk monument kan een advies van de monumentencommissie noodzakelijk zijn. Bij Rijksmonumenten is daarnaast ook een advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) noodzakelijk. Het college van B&W zorgt voor het regulier toezicht op de staat van onderhoud van monumenten. Zij beslist als bevoegd gezag over uw vergunnings- en subsidieaanvraag.

Monument aanwijzen

Wilt u als eigenaar van een mooi oud pand meer informatie over het aanwijzen van een gebouw als gemeentelijk monument? Of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met Wim van Dalen, beleidsmedewerker cultureel erfgoed, tel. 14 0115. Een gemeentelijk monument is minimaal 50 jaar oud en van historisch belang voor de omgeving.

Contact opnemen

Bij alle soorten van ingrepen aan een monument dient het monument als uitgangspunt. Dat betekent dat u zoveel als mogelijk de waarden van het monument respecteert als u gaat verbouwen, uitbreiden of restaureren. Dat betekent niet dat er niets mogelijk is. Wel adviseren we u om voorafgaand aan een aanvraag, of bij de eerste ideeën om het monument te verbouwen, contact met ons op te nemen. U kunt gratis een vooroverlegplan indienen ter afstemming. Bij de latere vergunningsaanvraag zijn dan geen problemen meer te verwachten. Neem hierover contact op met Wim van Dalen, beleidsmedewerker Cultureel Erfgoed, via tel. 14 0115.