Duurzaam wonen
Het klimaat verandert. Zeeland verandert mee. Vanaf 2050 moet elke woning in Nederland van het aardgas afgesloten zijn en duurzaam worden verwarmd. Als u gaat verbouwen is het verstandig om hier rekening mee te houden en de woning hierop voor te bereiden. Op deze pagina ziet u waar u terecht kunt voor informatie, advies, of een subsidie. Ook vindt u tips hoe u aan de slag kunt met klimaatadaptatie.
De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is vanaf 2023 voor meer mensen bereikbaar. Kijk voor informatie op de website van het Duurzaam Bouwloket.
Begint u met het energiezuiniger maken van uw woning en wilt u zien welke maatregelen u in huis kunt nemen? Kom dan naar de Bespaarstudio in de publiekshal van het stadhuis. Op deze plek vindt u informatie over duurzaam wonen. De bespaarstudio is open tijdens de openingstijden van het stadhuis. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Het adres is Stadhuisplein 1. Of kijk alvast in de folder met 24 handige energiebespaartips waarmee u tot wel € 1.000 bespaart.
Wilt u energie besparen, maar u weet niet waar te beginnen? Of wilt u informatie over of hulp bij het aanvragen van onze energiesubsidies of -vouchers? Alle informatie hierover vindt u op de webpagina Bespaarstudio.
Het Duurzaam Bouwloket is ons energieloket. Op de website van het Duurzaam Bouwloket vindt u informatie over duurzaam wonen en bouwen. Hier kunt u terecht voor informatie over energiebesparing en verduurzaming van particuliere woningen, duurzaam nieuw- of verbouwen, energie opwekken en subsdieregelingen. Stel uw vraag op de site, of bel het callcenter, op tel. 072 743 39 56 (wij huren dit callcenter in). Het Duurzaam Bouwloket is gratis (u betaalt alleen uw eigen telefoonkosten) en onafhankelijk.
U kunt energie besparen bijvoorbeeld door uw buitenmuren te isoleren, zonnepanelen te plaatsen of gebruik te maken van wind- of bodemenergie. Op de site vindt u alle lokale, provinciale en nationale subsidies en leningen om deze duurzame verbeteringen aan uw huis door te voeren. Het Duurzaam Bouwloket helpt u met het aanvragen van subsidies. Bent u op zoek naar een bedrijf dat de maatregelen voor u kan treffen? Duurzaam Bouwloket helpt u via hun website een betrouwbaar bedrijf te vinden.
Of kijk op de website www.energiebesparendoejenu.nl van Milieu Centraal, voor informatie over het verduurzamen van uw huis. Wat kost het, wat levert het u op en hoeveel subsidie krijgt u?
Verlaag uw energieverbruik
Energiek Zeeland geeft grip op uw energieverbruik en geeft u maatwerkadvies hoe u uw huis slim kunt verduurzamen. Op de website https://energiekzeeland.nl/ maakt u een overzichtelijk plan hiervoor.
Ook met kleine energiebesparende maatregelen is veel winst te behalen. Kijk voor snelle bespaartips op de website van Milieu Centraal.
Verlaag uw energierekening
De gemeente Terneuzen biedt haar inwoners de mogelijkheid om via Gezondverzekerd.nl – Goedkope energie, een energiecontract af te sluiten waarmee u mogelijk kunt besparen op een oplopende energierekening. Kijk hier voor meer informatie.
Wilt u uw woning energiezuinig maken? Of uw woning verduurzamen? Doe de ‘Subsidiecheck’ op www.duurzaambouwloket.nl/terneuzen om eenvoudig te zien van welke subsidies en regelingen u gebruik kunt maken (lokaal, provinciaal of landelijk). Let op: In de meeste gevallen moet u de subsidie aanvragen voordat u de maatregelen uit gaat voeren.
Ook op de website van het Zeeuwse Energieakkoord vindt u informatie over diverse subsidies voor woningeigenaren en ondernemers om energieneutraal te worden.
Energiebespaarlening Zeeland
Bent u een particuliere woningbezitter of Vereniging van Eigenaren (VvE)? Met de Energiebespaarlening Zeeland kunt u energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis financieren. Kijk voor informatie op de website van het Nationaal Warmtefonds. Het Nationaal Warmtefonds verstrekt de Energiebespaarlening.
De Provincie Zeeland stimuleert de energieaanpak van woningen door de reguliere rentetarieven van die leningen met nog eens 0,5% tot 0,7% te verlagen.
Het energielabel is verplicht bij de bouw, verkoop of verhuur van woningen en gebouwen met een maatschappelijk doel, zoals scholen, verenigingsgebouwen en sportzalen. Dit label laat zien wat de energieprestatie van gebouwen is. Daarnaast geeft het inzicht in energiebesparende mogelijkheden. Het label werkt met een indeling die loopt van A naar G. A betekent dat er al veel maatregelen genomen zijn, terwijl er bij G nog veel besparingsmogelijkheden zijn. Een energielabel is maximaal tien jaar geldig.
Gaat u klussen of verbouwen in een huis dat voor 1994 is gebouwd? Check dan of er asbest aanwezig is en neem maatregelen. Kijk hiervoor op de website van MilieuCentraal. Als u een gebouw of een deel daarvan wilt slopen, dan is een gratis sloopmelding meestal voldoende. U kunt deze melding doen in het Omgevingsloket. Kijk hier voor meer informatie en de regels voor sloopwerkzaamheden.
Op de milieustraat in Terneuzen kunt u asbest aanbieden. Lees hier verder.
Onder voorwaarden kunt u de Energiebespaarlening gebruiken voor asbestsanering in combinatie met dakisolatie. Kijk hier voor meer informatie.
In Nederland zijn al meerdere (burger)initiatieven gestart om lokaal duurzame energie op te wekken. Meer weten hierover? Kijk dan op het Energieservicepunt Zeeland.
De gemeente Terneuzen is partner van het project 'Natuur-Inbouw'. Dit project is vanuit de Europese Unie gefinancierd door Interreg Vlaanderen-Nederland, het fonds voor ruimtelijke ontwikkeling. Het project kent zowel Nederlandse als Vlaamse partners en heeft als doel om vogels, vleermuizen, bijen en planten een blijvende plek te geven bij het klimaatbestendig maken van onze gebouwen.
Faunavriendelijk en natuurinclusief
Huizen en gebouwen worden gerenoveerd en steeds beter geïsoleerd en luchtdicht gemaakt. Dit is van groot belang om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Maar zo verliezen soorten die afhankelijk zijn van onze gebouwen nog meer rust- en slaapplaatsen. In het project:
- doen we onderzoek naar bestaande faunavriendelijke maatregelen in natuurinclusieve bouwprojecten;
- ontwikkelen en optimaliseren we nieuwe bouwtechnieken en materialen;
- hebben we aandacht voor het opleiden en bijscholen van o.a. projectontwikkelaars, bouwers, architecten en beleidsmedewerkers;
- voeren we demonstratieprojecten uit in Nederland en Vlaanderen (zowel bij nieuwbouw, herinrichting als renovatie). Dit doen we om doelgroepen te inspireren voor natuurinclusief bouwen;
- we werken aan het ontwikkelen van methodieken en tools voor draagvlak en participatie. Zo zorgen we ervoor dat natuurinclusief bouwen het nieuwe normaal wordt en voor iedereen toegankelijk is;
- onderzoekt de gemeente Terneuzen tien demolocaties voor faunavriendelijke maatregelen voor gierzwaluwen, huismussen en vleermuizen.
Over het project
Het project loopt van 1 september 2023 tot en met 31 augustus 2026. De deelnemende organisaties uit Vlaanderen zijn APB Kamp C, Blenders VZW, Embuild Vlaanderen, Hogeschool Hasselt PXL, Natuurinvest, Natuurpunt Studie, Provincie Limburg, Provincie Oost-Vlaanderen, Provincie Vlaams-Brabant, Provincie West-Vlaanderen, Stad Gent, Vlaamse overheid en Buildwise. De deelnemende organisaties uit Nederland zijn: gemeente Terneuzen, gemeente Goes, gemeente Middelburg, gemeente Breda, gemeente Weert, Provincie Zeeland, Technische Universiteit Eindhoven en Vogelbescherming Nederland.
Meer informatie
Meer informatie vindt u op de projectwebsite.
In onze gemeente kun je gebruikmaken van de Stimuleringslening Duurzame Particuliere Woningverbetering (DPW) -2 om je woning te renoveren of te verduurzamen. Deze lening wordt mogelijk gemaakt door SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten) in samenwerking met lokale gemeenten. U kunt de lening aanvragen voor het financieren van onderhoud, verduurzamen, renovatie en/of restauratie van uw woning. Kijk hier voor meer informatie.