Beplant een boomspiegel
Terneuzen vergroenen doen we samen!
Alle info over boomspiegels beplanten op een rij
In de gemeente Terneuzen mag je een geveltuin aanleggen, of een boomspiegel beplanten. Een boomspiegel (of boomkrans) is het stukje grond rond de stam van een boom. Via de boomspiegel krijgen de wortels voldoende lucht en water. Geveltuinen en boomspiegels zijn prima manieren om de straat op te fleuren en de omgeving groener te maken. De beplanting houdt uw huis koeler wanneer het warm is en isoleert als het koud is. De juiste beplanting trekt insecten zoals vlinders en bijen. Bovendien kan overtollig regenwater na een fikse regenbui beter wegzakken in de grond. Hierdoor voorkomen we wateroverlast.
Meld je boomspiegel aan
Wil je een boomspiegel aanleggen? Meld je initiatief aan via geveltuin@terneuzen.nl. Je krijgt dan een lint van ons, dat je losjes om de boomstam bindt. Zo zien wij bij werkzaamheden rond de boomspiegel of in de boom waar we rekening kunnen houden met de beplanting. Helaas kunnen we niet altijd voorkomen dat de planten in de boomspiegel schade oplopen.
Aan de slag
Heb je toestemming gekregen om de boomspiegel te beheren? Dan kun je aan de slag. Verwijder vuil en onkruid rondom de boomstam. Maak de grond voorzichtig wat los. In een boomspiegel heb je grote kans dat je boomwortels tegenkomt. Aangezien wortels heel erg belangrijk zijn voor de bomen mag je deze niet beschadigen. Daarom graaf je in een boomspiegel niet meer dan tien centimeter diep. Dat is voldoende om kleine plantjes en bloembollen te planten, of de boomspiegel in te zaaien. Kom je hierbij een boomwortel tegen? Werk er dan omheen. Breng geen extra grond aan op de wortel.
Geschikte beplanting
Beplanting in een boomspiegel heeft soms nogal te lijden. Hondenpoep of pies hoort niet thuis in een boomspiegel, maar de praktijk is helaas vaak anders. Ook wordt er soms over de hoekjes gelopen. Gebruik daarom in een boomspiegel beplanting die tegen een stootje kan. Hoe beter de beplanting dichtgroeit, hoe minder last van onkruid en viezigheid je in de boomspiegel zult hebben.
Je gaat planten tussen de wortels van de boom. Daarom kan je geen soorten kiezen die diep wortelen. Ook zijn klimplanten, woekerende en invasieve planten zoals Japanse duizendknoop verboden om aan te planten in een boomspiegel.
Soms staan de bomen op de hoek van een straat. Hoge beplanting kan dan het zicht vanuit een straat belemmeren. Daarom mag beplanting in een boomspiegel niet hoger dan 60 centimeter worden. Let hierop bij de aanschaf van de planten. Gelukkig blijven er meer dan genoeg geschikte soorten over. Voor voorbeelden van geschikte inheemse planten kijk je in het lijstje van geschikte plantensoorten voor de geveltuinen.
Naast inheemse planten zijn er ook redelijk wat bodembedekkende vaste planten die goed overleven in een boomspiegel. Voorbeelden hiervan zijn geranium, vrouwenmantel, marjolein, smeerwortel, adderwortel, elfenbloem, schoenlappersplant, leliegras, herfstaster en maagdenpalm. Bollen als sneeuwklokjes, narcissen, boshyacinth vormen een mooie aanvulling.
Liever geen planten kopen maar zaaien? Er zijn veel leuke bloemenmengsels te kopen of te ruilen. Een bloemenmengsel kan erg nuttig zijn voor insecten. Maar voor sommige buurtbewoners kan het er uit gaan zien als onkruid. Zeker als de bloemen uitgebloeid zijn en de bloemstengels verdrogen en omknakken. Houdt hier rekening mee bij het inzaaien.
Onderhoud
De gemeente onderhoudt het openbaar groen op een bepaald niveau. Ziet een beplante boomspiegel er verwaarloosd uit (te ver overhangende beplanting of geeft het een slordig beeld)? Dan kan de gemeente de beplanting afmaaien of verwijderen en het kenmerk voor een beplante boomspiegel verwijderen. Hierna kan de boomspiegel door iemand anders worden beheerd. Wat kunt u doen om de boomspiegel er verzorgd uit te laten zien?
- Geef de boomspiegel in droge tijden water, maar overdrijf niet. Planten kunnen 'lui' worden en oppervlakkig gaan wortelen. Hierdoor worden ze nog gevoeliger voor droogte. Als de planten na een hete dag 's avonds slaphangen kan dat geen kwaad. Pas wanneer ze de volgende ochtend nog steeds slaphangen, is het raadzaam om snel water te gaan geven.
- Hou de boomspiegel en 30 centimeter eromheen onkruidvrij. Zo voorkom je dat onze onderhoudsmensen met hun onkruidbranders te dicht bij de beplanting moeten komen en de planten verbranden. Gebruik hiervoor geen gif, chloor of (schoonmaak)azijn, maar doe het handmatig.
- Plant en snoei de beplanting zo dat deze niet meer dan 20 centimeter over de rand van de boomspiegel hangt.
- Bemest de boomspiegel één keer per jaar licht met compost. Niet met kunstmest.
Tot slot…
Aan al het goede komt een einde, zeggen ze wel eens. Zo ook met je boomspiegel. Vroeg of laat ga je verhuizen, of wil je geen boomspiegel meer onderhouden. Dat kan allemaal gebeuren. Via geveltuin@terneuzen.nl geef je door dat je de boomspiegel overdraagt aan een iemand anders, of beëindigt.
Enthousiast geworden?
Maak een melding en ga aan de slag. We zien je boomspiegel graag schitteren, want: Vergroenen doen we samen!