Hoe leg je een geveltuin aan?

Aanleg

En nu aan de slag! Eerst het voorbereidende werk.

Verharding verwijderen

Verwijder de stoeptegels die je nodig hebt voor je geveltuin. Om kieren in de overgebleven verharding te voorkomen plaats je een kantopsluiting. Deze kun je kopen bij een tuincentrum of bouwmarkt. Of je hergebruikt de verwijderde tegels of stenen hiervoor.
Graaf deze rechtop in, waarbij de bovenkant op gelijke hoogte komt met de stoep, of er maximaal vijf centimeter bovenuit steekt.
De overige vrijgekomen tegels bewaar je zelf

Zand weghalen

Het zand dat onder de tegels ligt, moet je afgraven. Graaf het zandbed voorzichtig een stoeptegel diep (30 centimeter) uit. Doe dit handmatig met een klein schepje. In de grond tegen een gevel liggen vaak kabels, leidingen en rioleringsbuizen. Die liggen niet altijd netjes op de juiste diepte, waardoor je ze kunt beschadigen. Beschadig je een kabel, leiding of rioolbuis? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de schade.

Grond aanbrengen

De plek die is vrijgekomen bij het afgraven vul je met tuinaarde. Die kan uit een tuin komen, of je haalt bemeste tuinaarde of potgrond bij het tuincentrum of de bouwmarkt. Druk de grond wat aan tot iets onder de bovenkant van de stoep. Houd de ventilatieroosters in de gevel vrij. De grond is nu klaar om beplant of ingezaaid te worden.

Aanbrengen klimhulp

Wil je een klimplant langs de gevel laten groeien die zichzelf niet vasthecht aan de stenen? Dan heb je een klimhulp nodig. Dit kan bestaan uit staaldraden die je met ogen in de muur zet. Hier kan de plant zichzelf omheen winden (blauwe regen, clematis, kamperfoelie). Of je hangt een trellis op waar je een plant tegen aanbindt (roos). De klimplanten mogen geen straatnaamborden of ander straatmeubilair overgroeien.

Plantenbakken en bloempotten

Wil je geen stoeptegels weghalen? Zet dan plantenbakken of bloempotten neer. Vul een bak of pot met goede potgrond en planten en zet ze voor de gevel.