Hoe vraag je een geveltuin aan?

Geveltuin melden

De stoep is eigendom van de gemeente. Wil je een geveltuin aanleggen? Dien dan een aanvraag in bij de gemeente. Gebruik hiervoor de knop 'Geveltuin melden'.

Hier vind je de voorwaarden en meer informatie. Lees voor je aan de slag gaat de voorwaarden door. Daarin staat ook wie waar verantwoordelijk voor is in geval van schade en dergelijke.
Voeg een situatietekening bij en dien je plan in. Binnen vier weken krijg je bericht van ons. Dit kan zijn bericht van goedkeuring, afwijzing, of welke aanpassing je moet doen om goedkeuring te krijgen.

Huur je je woning en/of woon je in een complex met meerdere woningen? Vraag dan toestemming aan de woningeigenaar of aan je Vereniging Van Eigenaren (VVE). Nadat je toestemming hebt gekregen, dien je een melding in bij de gemeente.

Geveltuin melden

TIP: Stem je plan af met je buren. Misschien willen ze wel meedoen en kun je samen aan de slag. Zien tuinieren doet tuinieren en het is nog eens gezellig ook!

Maak een plan

Bepaal vooraf hoe groot je geveltuin wordt en wat voor geveltuin je wilt. Er zijn veel verschillende soorten geveltuinen. Welke vorm je kiest is afhankelijk van de ruimte die je hebt en van wat je zelf mooi, leuk of fijn vindt.

  • Met een of meer plantenbakken of bloempotten. De makkelijkste manier met snel resultaat. Planten in bloempotten vragen wel meer aandacht dan planten in de volle grond. Omdat ze sneller uitdrogen, moet je ze als het warm is extra water geven.
  • Met een klimplant. Een groene gevel is ideaal om ramen te omlijsten met groen, of een niet zo mooie gevel te bedekken. Het is belangrijk eerst je voegwerk te controleren. Kan de muur zelfklimmende planten of een klimhulp aan? Een klimplant vraagt weinig aandacht. Meestal is het voldoende ze eens per jaar snoeien.
  • Met (vaste) planten. Liever geen snoeiwerk op hoogte of vaak water geven? Planten in de volle grond hebben niet zo veel onderhoud nodig.

TIP: Klimplanten kunnen groot worden. Vraag je buren of ze met je meedoen, zodat een plant twee kanten op kan groeien.

Hoe groot wordt mijn geveltuin?

Welke ruimte mag je gebruiken? De geveltuin mag niet langer zijn dan je eigen gevel en moet overal even breed zijn. De maximale breedte van je geveltuin is afhankelijk van de breedte van de stoep die aan je gevel grenst. We willen graag dat iedereen veilig gebruik kan maken van de openbare ruimte. Ook rolstoelgebruikers en mensen met een kinderwagen. Daarom houden we een strook van ten minste 120 centimeter breed vrij voor voetgangers. In onderstaande tabel vind je hoe breed je geveltuin maximaal mag zijn.

Breedte van de stoep (in centimeters)

Minimale obstakelvrije breedte van de stoep

Maximale breedte geveltuin

140 tot 150

120

20

150 tot 190

120

30

190 tot 200

150

40

200 tot 210

150

50

> 210

150

60

Is de stoep smaller dan 140 centimeter? Of is er niet echt een duidelijke stoep, maar is er sprake van een rabatstrook, of een Delftse stoep? Dan is er sprake van maatwerk. Vraag bij ons na wat er mogelijk is.