Proces
Voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit heeft de raad een lijst van situaties benoemd waar zij het verzwaard adviesrecht van toepassing heeft verklaard. Dat is hier ook het geval. Voor de aanvraag in procedure mag, legt het college de aanvraag voor advies voor aan de raad. De raad brengt advies op basis van de evenwichtige toedeling van functies aan locaties in deze aanvraag. Bij een positief advies van de raad leggen we de ontwerp omgevingsvergunning ter inzage. In deze zes weken mag u zienswijze indienen bij het college van burgemeester en wethouders.
- 21 mei: de raad besloot tijdens de Commissie Bestuur en Middelen dat zij extra tijd nodig heeft om zich te laten informeren
- 12 juni: rondetafelbijeenkomst waar de raad verschillende partijen vragen kon stellen.
- 20 juni: de raad besloot tijdens de Commissie Bestuur en Middelen dat zij tijdens de raadsvergadering op 2 juli bepaalt of het onderwerp op dat moment besproken wordt of na de zomervakantie.
- 2 juli: de raad besloot onder voorwaarden in te stemmen met het voorstel van het college.
Bij de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024 is veel veranderd rondom omgevingsvergunningen. In de situatie tot het realiseren van regionale opvanglocatie moet minimaal een aanvraag tot een omgevingsplanactiviteit aangevraagd worden. Dit om de strijdige situatie met de beheersverordening weg te nemen. Dat wil zeggen: om het kantoor voor een ander gebruiksdoel te kunnen gebruiken als een kantoor. Er is sprake van een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (bopa) om dit gebruik toe te kunnen staan. Tegen deze omgevingsvergunning kunt u zienswijzen indienen en beroep instellen.
Voor het realiseren van een regionale opvanglocatie aan Handelspoort 1 Terneuzen moet de initiatiefnemer, in dit geval het COA, een vergunningprocedure volgen. Het pand op deze locatie heeft een kantoorfunctie. Om het gebruik voor opvang mogelijk te maken, is een vergunning nodig (Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit). Dit is een uitgebreide vergunningprocedure. We verwachten daarom dat de locatie pas begin 2026 opengaat. Over de vervolgstappen houden we contact met het COA.
- De eerste stap is het indienen van een aanvraag door de initiatiefnemer (in dit geval het COA).
- Zodra wij alle stukken voor de vergunning van het COA hebben ontvangen, beoordelen wij de aanvraag.
- Wanneer de aanvraag akkoord is, stellen wij een ontwerpvergunning op.
- De gemeenteraad brengt in dit geval advies uit op deze ontwerpvergunning. Dat heet verzwaard adviesrecht.
- Bij een positief advies door de gemeenteraad leggen we de ontwerp omgevingsvergunning ter inzage.
- De ontwerpvergunning ligt zes weken ter inzage. Binnen deze zes weken kan iedereen een zienswijze indienen op het ontwerp.
- Na het behandelen van de zienswijzen nemen we een definitief besluit op de aanvraag. Tegen dit definitieve besluit kunt u beroep indienen bij de rechtbank.
Bij een positief advies van de raad leggen we de ontwerp omgevingsvergunning ter inzage. Zodra de ontwerp omgevingsvergunning ter inzage ligt, kunt u gedurende zes weken reageren door uw zienswijze (uw reactie/opmerking/bezwaar) in te dienen. Dit is het eerste officiële moment dat u een reactie kunt indienen op de aanvraag voor Handelspoort 1 als regionale opvanglocatie. In deze zes weken mag u uw zienswijze indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Na deze zienswijzeperiode beoordelen we de zienswijze en kijken we of we de ontwerpvergunning daadwerkelijk op deze wijze kunnen verlenen.
De ontwerpvergunning publiceren we in het Zeeuwsch Vlaams Advertentieblad en op officielebekendmakingen.nl. Meld u aan via Berichten over uw Buurt - Rondom uw woonadres (overheid.nl) zodat u geen bekendmakingen mist. In de bekendmaking leest u hoe u de zienswijze kunt indienen.
Na deze zienswijzeperiode beoordelen we de zienswijzen en nemen we een definitief besluit op de aanvraag. Ook de definitieve vergunning publiceren we op dezelfde manier. Als de omgevingsvergunning wordt verleend, bestaat vervolgens de mogelijkheid om beroep in te dienen. De omgevingsvergunning leggen we nogmaals zes weken ter inzage. U moet dan binnen zes weken beroep aantekenen bij de rechtbank. In de bekendmaking van de omgevingsvergunning leest u hoe uw beroep kunt indienen.
Na het behandelen van de zienswijze nemen we een definitief besluit op de aanvraag. Tegen dit definitieve besluit kunt u beroep indienen bij de rechtbank. Dit kan alleen als u eerder een zienswijze hebt ingediend bij het college van burgemeester en wethouder tegen de ontwerpvergunning.