Uitnodiging nieuwjaarsconcert 2025
Maandagavond 6 januari 2025 in het Scheldetheater in Terneuzen. Inloop vanaf 19.30 uur. Toegang is gratis.
Wilt u erbij zijn? Graag aanmelden via www.terneuzen.nl/nieuwjaarsconcert
Maandagavond 6 januari 2025 in het Scheldetheater in Terneuzen. Inloop vanaf 19.30 uur. Toegang is gratis.
Wilt u erbij zijn? Graag aanmelden via www.terneuzen.nl/nieuwjaarsconcert
In het Klimaatakkoord is afgesproken om de Nederlandse energievoorziening te verduurzamen. Hiermee verminderen we de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen en gaan we de klimaatverandering tegen. De overheid werkt via een groot aantal programma’s en projecten om ervoor te zorgen dat Nederland klaar is voor een duurzame toekomst. Een en ander is nodig om in de toekomst te kunnen voorzien in de verwachte energiebehoefte van de aanwezige industrie. Sommige energie-infrastructuurprojecten komen op het grondgebied van de gemeente Terneuzen. Zij zullen hier een ruimtelijke impact hebben. Deze nationale projecten zijn:
Informatie over alle grootschalige energieprojecten in Nederland vindt u op de website van het landelijke Bureau Energieprojecten. Op deze pagina leest u meer over de verschillende grote energieprojecten in onze gemeente.
In oktober verzonden wij een eerste nieuwsbrief Onderzoekslocaties Kernenergie Terneuzen. Het college van B&W wil u via deze nieuwsbrief graag breder informeren over ontwikkelingen rond Rijksenergieprojecten in onze gemeente. Daarom gaat de nieuwsbrief nu verder onder de naam Rijksenergieprojecten Terneuzen. Klik op de nieuwsbrief om deze te lezen. Wilt u ook de nieuwsbrieven per e-mail ontvangen? Klik dan hier en meld u aan.
Voor de energieprojecten in de regio lopen, of starten binnenkort, projectprocedures. De minister voor Klimaat en Energie coördineert de besluitvorming van energieprojecten die van nationaal belang zijn. Als inwoner of belanghebbende in deze regio zijn er tijdens een projectprocedure meerdere momenten waarop u kunt reageren op de plannen.
In Zeeland is de landelijke energietransitie in volle gang. Zo komt er een nieuw hoogspanningsstation, landt de elektriciteit van windparken op zee aan en is Terneuzen in beeld als onderzoekslocatie voor twee nieuwe kerncentrales. Al deze ontwikkelingen roepen vragen op. Om u op een toegankelijke manier van antwoord te voorzien is het Infopunt Energie Zeeland geopend. Hier vindt u actuele informatie over lopende en mogelijk in de toekomst te realiseren projecten in Zeeland. U vindt het infopunt aan de Wielingenstraat 2B in Borssele.
Medewerkers van de ministeries van Klimaat en Groene Groei en Infrastructuur en Waterstaat en van Hynetwork (100% dochteronderneming van Gasunie), TenneT, Provincie Zeeland en gemeente Borsele bemensen het infopunt. Ook organiseren zij eens per maand thema-bijeenkomsten in het Infopunt, over de verschillende projecten. Kijk op de website van de provincie Zeeland voor alle informatie en aanmelden. Op donderdag 26 december en 2 januari is het Inforpunt gesloten.
Wilt u zelf duurzame energie opwekken en uw energielasten zo laag mogelijk houden? Misschien is zonne-energie iets voor u. In de Zonatlas kunt u zien of uw huis geschikt is voor de aanleg van zonnepanelen of een zonneboilersysteem. Zo helpt u de gemeente Terneuzen om klimaatneutraal te worden. De rekenhulp in de Zonatlas berekent wat de terugverdientijd is van uw investering in zonnepanelen.
Heeft u interesse in zonnepanelen, maar kunt u ze niet op uw eigen dak plaatsen? Denk dan eens aan een postcoderoosproject. Daarbij worden zonnepanelen geplaatst op een (groot) dak, waar dit wel goed kan. Particulieren en MKB-bedrijven kunnen lid worden van een lokale energiecoöperatie en certificaten kopen in de gezamenlijke zonnepaneleninstallatie op het dak van een derde. In de afgelopen jaren hebben we drie postcoderoosprojecten gerealiseerd: Duurzaam Zaamslag, zeilmakerij Van der Sneppen en Brede School Othene.
Regelmatig vinden er informatieavonden plaats over postcoderoosprojecten in onze gemeente. Voor meer informatie en aanmelden, kijk op www.zonnecollectiefzeeland.nl.
​Momenteel hebben wij voor circa 152 hectare aan zonnepanelen vergund, met een totaal vermogen van circa 196 Megawatt opgesteld vermogen.
Voor de financiering van een duurzaam idee of project kunt u als groep bewoners (uit bijvoorbeeld dezelfde straat of buurt) eenvoudig subsidie aanvragen uit het Duurzaamheidsfonds.
Lees hierover op de pagina Duurzaamheidsfonds.
De Nederlandse regering onderzoekt nieuwe locaties voor twee kerncentrales. Met de bouw van nieuwe kerncentrales wil de Rijksoverheid ervoor zorgen dat in de toekomst voldoende schone en duurzame energie kan worden opgewekt.
Om een geschikte locatie te vinden, heeft het (toenmalige) Ministerie van Economische Zaken en Klimaat iedereen in Nederland in februari 2024 uitgenodigd om mee te denken. Ook heeft het ministerie hier zelf onderzoek naar gedaan. Het resultaat hiervan is dat er naast de eerder aangekondigde gebieden (Borssele en Maasvlakte I), nu ook wordt gekeken naar de gemeente Terneuzen en Maasvlakte II als een mogelijk geschikte locatie voor de bouw van twee kerncentrales. Er worden in Terneuzen verschillende gebieden onderzocht.
Gemeente Terneuzen is mogelijk een geschikte locatie omdat er een verbinding komt met het 380 kV hoogspanningsnet dat naar onze gemeente wordt aangelegd. Deze nieuwe, sterkere elektriciteitsverbinding is nodig voor het verspreiden van de opgewekte elektriciteit. Ook is er voldoende koelwater in de buurt, wat belangrijk is voor het veilig functioneren van een kerncentrale.
Vanuit wet- en regelgeving is het verplicht om alle locaties tegen elkaar af te wegen. Eind 2024 publiceert het ministerie van Klimaat en Groene Groei een rapport (concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau). Hierin is de keuze van de Rijksoverheid voor specifieke locaties opgenomen die nog verder onderzocht worden. Daarna volgt inspraakmogelijkheid.
De gemeente Terneuzen volgt de plannen van Rijksoverheid nauwlettend en neemt een neutrale positie in. Op basis van de resultaten van het onderzoek zullen wij een standpunt innemen. Als blijkt dat Rijksoverheid het gebied als geschikte locatie ziet voor de kerncentrale informeren we u uitgebreid over het vervolgproces.
Op 11 september 2024 liet minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei, KGG) de Tweede Kamer weten dat ook Terneuzen en de Tweede Maasvlakte in beeld zijn als mogelijke vestigingsplaats voor twee nieuwe kerncentrales. Borsele blijft voorkeurslocatie. Naar ons huidig inzicht is binnen onze gemeente uitsluitend het gebied Mosselbanken/Paulinapolder een mogelijk reëel alternatief. Daarom hebben we op korte termijn omwonenden uitgenodigd voor de informatieavond "Onderzoekslocaties Kernenergie Terneuzen". Deze vond plaats op 16 september, in Biervliet.
Bekijk hier de PowerPoint presentatie.
Bekijk hier de terugblik op de avond.
Meer informatie over het proces vindt u ook op de website van Rijksoverheid over kernenergie. Hier vindt u ook een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden.
Heeft u vragen over de plannen rondom kernenergie in Zeeland? Neem dan contact op met omgevingsmanager Piet Sinke van het ministerie van Klimaat en Groene Groei, via e-mail: contact.kernenergie@minezk.nl.
Voor vragen over de onderzoekslocatie Terneuzen, energie@terneuzen.nl.
Nederland wil in 2040 CO2-neutraal elektriciteit produceren. Om dat voor elkaar te krijgen, zet het kabinet onder andere in op kernenergie. Daarom onderzoekt de Nederlandse regering nieuwe locaties voor twee kerncentrales, bij voorkeur in Borssele. Het kabinet kijkt ook naar andere manieren om kernenergie op te wekken, bijvoorbeeld via kleine kernreactoren (Small Modular Reactors of SMRs).
De Provincie Zeeland neemt actief deel aan de programma-aanpak. Zij levert samen met andere provincies waar mogelijk input. Lees hier de reactie van de Provincie Zeeland op de mogelijke komst van SMRs.
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) en TenneT willen Zeeuws-Vlaanderen aansluiten op het 380 kV-hoogspanningsnet via een nieuwe verbinding. Die loopt vanaf de bestaande hoogspanningslijn Borssele-Rilland naar een nieuw te realiseren hoogspanningsstation in of nabij Terneuzen. Dit project is bedoeld om de groeiende vraag naar elektriciteit in het gebied aan te pakken en de industrie te verduurzamen.
Tussen 17 november tot 29 december 2023 kon iedereen reageren op het voornemen en het voorstel voor participatie (hierna VenP) met betrekking tot de verkenning 380kV-hoogspanningsverbinding Zeeuws-Vlaanderen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK, de voorloper van KGG) en Tennet hebben de 90 reacties beantwoord. De resultaten hiervan leest u in hun Reactienota - Voornemen en voorstel voor participatie Project 380 kV Zeeuws-Vlaanderen d.d. 23 april 2024.
De Reactienota is een eerste aanzet naar de volgende mijlpaal in het project: de concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD). In dit onderzoeksvoorstel staat welke alternatieve tracés en stationslocaties onderzocht worden, en hoe. Mogelijke locaties of routes worden onderzocht met de thema's milieu, omgeving, techniek, kosten en toekomstvastheid. KGG en Tennet publiceren de concept-NRD naar verwachting in het najaar van 2024. Daarop kunt u wederom reageren. Dit resulteert uiteindelijk in de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD).
Het ministerie van KGG en TenneT zijn tijdens de procedure in de regio aanwezig om zoveel mogelijk mensen te informeren. Meer informatie over dit project vindt u op de websites van
- de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op deze projectwebsite vindt u meer informatie over nieuwe bijeenkomsten, de procedure en de inspraakmogelijkheden.
- TenneT. Hier kunt u zich ook abonneren op een nieuwsbrief over het project.
Voor een aantal actuele onderwerpen / thema’s heeft Tennet de afgelopen maanden standpunten geformuleerd. Denk aan ‘Bovengronds, tenzij’ beleid, netcongestie, stikstof, etc. Kijk hier voor een overzicht van deze standpunten. Wilt u aanvullende informatie over deze thema's? Neem dan contact op met Tennet.
Heeft u vragen, opmerkingen over of suggesties voor de hoogspanningsverbinding of het -station? Deze kunt u indienen in de Projectatlas, die vindt u onder het kopje 'Meer weten over het project?'
In december 2023 en in het eerste kwartaal van 2024 organiseerden Tennet en het ministerie van EZK verschillende werksessies met dorpsraden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen in het zoekgebied. Die krijgen daarvoor automatisch een uitnodiging. Heeft u geen uitnodiging ontvangen, maar wilt u wel graag meedenken? Neem dan contact op met de omgevingsmanagers. Hun contactgegevens vindt u onderaan de website van Tennet.
Op donderdag 23 november organiseerden Tennet en het ministerie van EZK een webinar. U kunt dit webinar terugkijken op de website van Tennet. Op 28 en 29 november organiseerden Tennet en EZK twee inloopbijeenkomsten.
In het Klimaatakkoord is afgesproken om de Nederlandse energievoorziening te verduurzamen. Dit vermindert de CO2-uitstoot en gaat klimaatverandering tegen. Windenergie op zee speelt hierbij een grote rol. Tot aan 2030 wordt circa 21 gigawatt (GW) aan windenergie op zee gerealiseerd. Dit is ongeveer 75 procent van het huidige elektriciteitsverbruik van ons land. Het Rijk wil tussen 2031 en 2040 29 GW extra windenergie op zee realiseren, als tussendoel naar een totaal van circa 70 GW in 2050. De op de Noordzee opgewekte energie komen in de vorm van elektriciteit en waterstof via stroomkabels en waterstofleidingen aan land. Deze kabels en leidingen sluiten daar aan op het landelijke elektriciteitsnet en het toekomstige waterstofnetwerk. Het Programma Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee (VAWOZ) 2031 2040 is een programma van het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) en onderzoekt waar en hoe we dit tussen 2031 en 2040 het beste kunnen doen voor ongeveer 29 gigawatt aan windenergie. Het Programma VAWOZ is gestart in maart 2023 en eindigt in 2025 met een advies aan de ministerraad over de meest kansrijke en gewenste routes en aanlandlocaties.
Actuele informatie over dit programma en over uw inspraakmogelijkheden leest u op de website van de Rijksoverheid. U leest hier hoe het Rijk de omgeving (regio Zeeland) wil betrekken bij de uitvoering van het programma VAWOZ.
KIjk hier voor meer informatie over de inhoud van het programma VAWOZ.
Meer weten over Wind op Zee? Kijk dan hier.
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG, opvolger van EZK) en Hynetwork Services B.V. (HNS, dochterondernemer van de Gasunie) gaan een waterstofnetwerk aanleggen in Zuid-West Nederland (Zeeland en West-Brabant). In onze regio gebruiken zij hiervoor een bestaande aardgasleiding. Het waterstofnetwerk is in eerste instantie alleen bedoeld voor industrieën en bedrijven. Waterstof kan in de industrie onder andere worden ingezet als vervanger voor aardgas om de CO2-uitstoot te verminderen.
Eind juni 2024 stelde de minister voor Klimaat en Energie de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor Waterstofnetwerk Zuidwest-Nederland vast. Alle zienswijzen, reacties en adviezen zijn meegenomen. De vastgestelde notitie vindt u op Waterstofnetwerk Zuidwest-Nederland (rvo.nl).
Nu de NRD is vastgesteld, worden milieueffecten van de waterstofleiding onderzocht en vastgelegd in het Milieueffectrapport (MER) fase 1. Ook vindt er een Integrale Effectenanalyse (IEA) plaats, van de effecten op de thema's milieu, kosten, omgeving, techniek, en toekomstvastheid. Voor het MER worden milieueffecten van de waterstofleiding onderzocht, bijvoorbeeld op de leefomgevingskwaliteit van de mens, gezondheid, landschap, natuur, bodem en water. Het MER fase 1 en de IEA worden naar verwachting in het vierde kwartaal van 2024 gepubliceerd. U kunt hierop opnieuw u mening geven (zienswijze indienen). Hynetwork organiseert dan ook weer informatiebijeenkomsten in de buurt.
Bekijk alle officiële publicaties op de website van RVO.
Meer informatie over het Waterstofnetwerk Zuidwest Nederland en alle documenten vindt u op www.hynetwork.nl/. Of kijk op www.rvo.nl. Hier vindt u ook informatie over de procedure en inspraakmogelijkheden.
De minister voor Klimaat en Groene Groei (KGG) coördineert de besluitvorming van energieprojecten die van nationaal belang zijn. Tijdens een projectprocedure zijn er verschillende periodes waarin u kunt reageren op de plannen zie afbeelding hieronder). Hierboven vindt u per project wat de participatie- en inspraakmogelijkheden zijn.
Lees hier het Beleidskader Windenergie 2021 gemeente Terneuzen.