Werkzaamheden Koewacht
Uit te voeren asfaltonderhoud 2024
Aannemingsbedrijf H4A Infratechniek voert het asfaltonderhoud uit voor dit jaar. Uit inspectie is gebleken dat er een aantal wegen, voet- en fietspaden gereconstrueerd dienen te worden.
Met de werkzaamheden zal overlast voor het verkeer, bewoners of belanghebbenden niet te voorkomen zijn. Uiteraard trachten we dit zo veel mogelijk te beperken.
Hierbij de locaties in Koewacht.
Gedeelte Zandpad
Aan het Zandpad breken we de gedeelten klinkers op en de huidige verharding. We verbeteren de fundering van de rijbaan en brengen een nieuwe goot met kolken aan. Daarna asfalteren we de rijbaan. Het betreft het doodlopend stuk inclusief de aansluiting.
Voor uitvoering van het werk sluiten we het werkvak geheel af.
DE WERKZAAMHEDEN ZIJN UITGEVOERD.
Nieuwstraat
In de Nieuwstraat frezen we de rijbaan tussen de rode fietsstroken. Daarna asfalteren we een nieuwe deklaag. Als laatste brengen we markeringen terug aan.
WERKZAAMHEDEN ZIJN UITGEVOERD.
Rioolrenovaties Koewacht.
Kumpen Renovatietechnieken NV voert werkzaamheden uit aan de hoofdriolering in Koewacht. Het bedrijf zal een aantal riolen renoveren met de kousmethode. We gaan op 30 locaties aan de slag. Totaal renoveren we in deze fase ruim 1 kilometer hoofdriolering.
Kousmethode.
Rioolinspecties hebben aangetoond dat er schades zijn aan de riolering. Scheuren, lekkages, obstakels en ingroei van boomwortels zijn geconstateerd. We laten deze schades repareren om te zorgen dat de riolering nu en in de toekomst goed blijft functioneren.
De reparatie van de riolering doen we met de kousmethode. We breken geen straten op en graven geen sleuven. Herstellingen worden bovengronds uitgevoerd. Via inspectieputten worden nieuwe binnenvoeringen (kousen) in het riool aangebracht. We laten volledige lengtes tussen twee inspectieputten renoveren, maar ook plaatselijke gedeelten met schades.
Glasvezelkous.
De aan te brengen nieuwe binnenvoering is een kous van glasvezel versterkte polyester-kunsthars. De kous wordt het riool ingetrokken en met lucht opgeblazen. Daarna wordt de kous belicht met Ultra Violet licht waardoor deze uithardt.
Uitvoering.
Voorafgaand aan het inbrengen van de kousen zorgen we dat het riool goed toegankelijk is. Inspectieputten passen we zo nodig aan met grotere toegangsschachten of nieuwe putranden. We reinigen het te renoveren riool en zetten het dicht met afsluiters. Zijn er obstakels dan verwijderen we die eerst met een robotfrees. Vooraf inspecteren we het rioolgedeelte om de aansluitpunten van huis- en kolkafvoeren precies vast te leggen. Na aanbrengen en uitharden van de kous maken we deze aansluitingen open zodat er weer geloosd kan worden vanuit de woningen en straatkolken. Als dit uitgevoerd is volgt er nog een inspectie om te controleren of de kous en de aansluitingen goed zijn aangebracht. Ook nemen we een proefstuk van de uitgeharde kous om deze in een laboratorium te controleren op sterkte en samenstelling.
Zoals aangegeven zetten we de desbetreffende riooldelen dicht om de kousen aan te brengen. In de meeste situaties kan het rioolwater in de aansluitende riolering weg stromen. Waar dit bij de belangrijkste hoofdriolen niet kan, plaatsen we een tijdelijke pompinstallatie om het rioolwater over te pompen in de riolering waar het wel vrij kan afstromen.
DE WERKZAAMHEDEN ZIJN UITGEVOERD.
Rioolwerk Binnenpad Koewacht.
In het Binnenpad gaan we de riolering vervangen. Inspecties hebben aangetoond dat de riolering in slechte staat verkeerd. Gelijktijdig met de aanleg van het nieuwe riool leggen we een regenwaterriool met infiltratievoorziening aan.
Een complex werk want er is weinig ruimte in de straat en ook kabels en leidingen van de nutbedrijven moeten tijdelijk verlegd en vernieuwd worden. Voor dit kabel en leidingwerk is DNWG opdrachtgever. Het werk laten we dan ook gezamenlijk uitvoeren door één aannemer. Dit is de eerste keer dat we op deze wijze te werk gaan dus ook in dat kader een uniek werk.
Voor de aanleg van de infiltratievoorziening krijgen we subsidie uit de Tijdelijke Impuls Klimaatadaptatie. Deze waterbuffer, Rockflow genaamd, leggen we onder de rijbaan aan die het regenwater vanuit het regenwaterriool laat infiltreren in de zanderige ondergrond.
Wat we gaan doen.
We breken de verharding op van de rijbaan. Daarna worden er noodleidingen gelegd voor water en gas waarop de huisaansluitingen tijdelijk worden overgezet. De huidige gas- en waterleidingen in de straat worden verwijderd waarna er ruimte ontstaat om ons rioolwerk uit te voeren. We plaatsen bronnering, leggen de infiltratievoorziening aan, oude riolering breken we op en het nieuwe gescheiden stelsel leggen we aan. De rioolwaterafvoeren van de woningen worden afgekoppeld welke we gescheiden aansluiten op de nieuwe riolering. Daarna volgt de aanleg van de nieuwe water- en gasleiding. De tijdelijke huisaansluitingen worden overgezet op de nieuwe leidingen. Tenslotte wordt de tijdelijke noodleiding verwijderd. Zodra dit gereed is maken we de straat weer in orde. De fundering brengen we aan met een asfaltverharding.
Planning en te nemen verkeersmaatregelen.
Voor uitvoering van de werkzaamheden sluiten we de straat af. We proberen de woningen zo goed mogelijk bereikbaar te houden met tijdelijke loopschotten. In de Nieuwe Karnemelkstraat ter hoogte van het Binnenpad leggen we een tijdelijk parking aan voor de bewoners.
De werkzaamheden starten februari 2024 en zullen naar verwachting tot medio juli 2024 duren.
Aannemingsbedrijf H4A gaat het gezamenlijk werk uitvoeren in opdracht van DNWG en Gemeente.
WERKZAAMHEDEN ZIJN UITGEVOERD.