Explosieven

Het grondgebied van de gemeente Terneuzen is tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffer geweest van oorlogshandelingen. Als gevolg van bombardementen en grond- en luchtgevechten kunnen niet gesprongen conventionele explosieven (CE) zijn achtergebleven. 

Bij het uitvoeren van grondroerende werkzaamheden worden wij geregeld geconfronteerd met achtergebleven CE uit de Tweede Wereldoorlog. De mogelijke aanwezigheid betekent een risico voor de personen die werkzaamheden uitvoeren en ook voor de omgeving. Door middel van onderzoek zijn deze risicogebieden in kaart gebracht. 
Inwoners, aannemers en andere belanghebbenden kunnen op deze webpagina de risicokaart raadplegen en lezen wat ze moeten doen als ze een CE vinden.

Risicokaart

De gemeente heeft een gecertificeerd en gespecialiseerd onderzoeksbedrijf gevraagd om een (historisch) vooronderzoek uit te voeren. Het eindproduct van dit vooronderzoek is een risicokaart, waarop mogelijke locaties van CE zijn aangegeven. 
U kunt het rapport hier lezen.
U kunt de risico kaart hier raadplegen.

Wat moet ik doen als ik in een verdacht gebied woon?

Zolang u geen grondwerkzaamheden uit voert, hoeft u niets te doen. Explosieven die in de bodem liggen en niet aangeraakt worden, leveren in beginsel geen gevaar op. 
We praten over grondwerkzaamheden als u bijvoorbeeld gaat graven in de grond voor de aanleg van een diepere vijver of voor het plaatsen van een aanbouw aan uw woning of bedrijf. Tuinieren valt niet grondwerkzaamheden.

Wat moet ik doen als ik in een verdacht gebied zit en grondwerkzaamheden wil verrichten?

Tot en met 30 centimeter diep kunt u alles doen. Ook graafwerkzaamheden die zich beperken tot het graven in een naoorlogse ophoog laag kunt u gewoon uitvoeren. 
Als u dieper de grond in wilt en echt grondwerkzaamheden gaat verrichten, dan vragen wij u om contact op te nemen met ons en uw uitvoerder of aannemer op de hoogte te stellen.

Wat moet ik doen als ik een niet gesprongen explosief aantref?

Er is geen wettelijke verplichting om een handleiding op te stellen wat te doen bij het aantreffen van een niet gesprongen explosief. De gemeente heeft wel een geadviseerde handelswijze:

  • Stop het werk, stop graven of roeren in de grond
  • Houd afstand en houd anderen op afstand
  • Neemt contact op met de politie (0900-8844). 
  • Wacht op nadere instructies van de politie en volg deze op
  • Indien nodig belt de politie de EOD (explosieven opsporingsdienst).
Meer informatie en vragen

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 - 0115.