Adrescontroles

Voert de gemeente adrescontroles uit?

Jazeker, op basis van eigen waarnemingen, een MOR-melding of een verzoek plannen wij periodiek adrescontroles uit in al onze kernen. We gaan vier keer per jaar op pad met een vast team bestaande uit toezichthouders bouw, toezichthouders basisregistratie personen, specialisten van de brandweer en boa’s.

Op welke overtredingen controleren jullie?

We controleren onder andere op niet geregistreerde bewoning, overbewoning (teveel personen in woning), onvoldoende technische- en bouwkundige staat van de woning. Ook bekijken we de ervaren overlast/klachten van omwonenden door bijvoorbeeld lawaai, stank en zwerfafval.

Hoe verloopt het handhavingsproces?

Als wij tijdens een controle overtredingen constateren, dan sturen wij een brief naar de eigenaar van het pand. Hierin geven wij aan dat niet wordt voldaan aan het opgestelde beleid en/of overige regelgeving. De eigenaar heeft dan de mogelijkheid om de aangegeven punten aan te pakken. Als de eigenaar daar geen gevolg aan geeft, gaan wij over tot handhaving. Beantwoordt de eigenaar hier niet aan, dan wordt er daadwerkelijk een last onder dwangsom opgelegd of in extreme gevallen bestuursdwang toegepast. Een last onder dwangsom is een zogenoemde herstelsanctie. Dit betekent dat het college een verplichting aan de overtreder oplegt om iets te doen of juist te laten. Die verplichting iets te doen of te laten wordt de ‘last’ genoemd. Als aan de last niet op tijd wordt voldaan, moet de overtreder een bedrag aan de gemeente betalen. Dit is de ‘dwangsom’.

Waar kan ik melding maken van overlast?

Bij klachten kunt u een Melding openbare ruimte (MOR-melding) doen.