Health Checks
Wilt u gratis en vrijblijvend uw gezondheid in kaart laten brengen? Bent u 65 jaar of ouder en woont u in de gemeente Terneuzen? Dan ontvangt u uiterlijk in april 2025 een persoonlijke brief met een uitnodiging voor een gezondheidsonderzoek, oftewel de Health Check.
Health Checks in Sportcentrum Vliegende Vaart voor inwoners kern Terneuzen, Hoek, Biervliet, Zaamslag en Spui
We organiseren in de maanden februari tot en met mei Health Checks op verschillende locaties in de gemeente Terneuzen. Op 24, 25 en 26 februari eerst in Sportcentrum Vliegende Vaart. Daarna volgen op 19 mei de Health Checks in MFC de Statie (Sas van Gent) voor de kernen Sas van Gent, Philippine, Sluiskil en Westdorpe. Op 22 mei zijn de Health Checks in sporthal 't Sportuus (Axel) voor de kernen Axel, Koewacht, Overslag en Zuiddorpe.
Door middel van tests en een adviesgesprek brengen we uw gezondheid in kaart
Tijdens het onderzoek nemen medewerkers u mee naar de verschillende onderdelen van de Health Check zoals metingen van:
- Uw bloeddruk, suiker en cholesterol
- Uw gewicht en uw Body Mass Index (BMI)
- Uw kracht
- Uw uithoudingsvermogen
- Uw evenwicht
- Een valrisicotest (afgenomen door een fysiotherapeut)
Zij noteren de resultaten die u hierbij behaalt. Aan het einde van de tests krijgt u een persoonlijk adviesgesprek over de resultaten. Deelname aan de Health Check, inclusief het adviesgesprek, duurt ongeveer een uur. U krijgt een overzicht van de resultaten mee naar huis.
Inwoners van de kern Terneuzen, Hoek, Biervliet, Zaamslag en Spui ontvangen eind januari 2025 de uitnodiging. Inwoners van alle andere kernen ontvangen in april 2025 een uitnodiging.
Nee, dat kan niet. Als u buiten de kern van Terneuzen, Hoek, Biervliet, Zaamslag of Spui woont, moet u wachten tot mei 2025 om deel te nemen aan een onderzoek in Axel of Sas van Gent. Als u nog geen 65 jaar bent, dan kunt u niet deelnemen aan het onderzoek.
Medewerkers benoemen vooraf dat de tests een indicatie geven. Als u bekend bent bij de huisarts met bijvoorbeeld een te hoog cholesterol, dan geven zij nogmaals aan dat de waarden die de huisarts gemeten heeft, leidend zijn. De waarden op de Health check kunnen afwijken, omdat het prikken niet nuchter plaatsvindt.
De deelnemers gaan onderstaande stations langs:
1. Inschrijving en vragenlijst
a. In deze vragenlijst vragen medewerkers naar onder andere eenzaamheid, welbevinden, alcoholgebruik en of u voldoet aan de beweegnorm. Een vrijwilliger heet de deelnemers welkom en geeft uitleg over de vragenlijst.
2. Lengte en gewicht
a. Twee vrijwilligers meten uw lengte en gewicht op. De resultaten vullen zij in op het scoreformulier.
3. Bloeddruk
a. Twee vrijwilligers meten met behulp van een elektrische bloeddrukmeter de bloeddruk en vullen de resultaten invullen op het scoreformulier.
4. Cholesterol en bloedsuiker
a. Een verpleegkundige meet door middel van een vingerprikje uw cholesterol en bloedsuiker. Vrijwilligers helpen hierbij.
5. Testarts
a. Als de waarden van de hierboven genoemde stations afwijken, kunt u ter plekke langs bij de arts om hierover advies te vragen. De arts vraagt of u hiermee al bekend bent bij de huisarts en stuurt eerst aan op leefstijlfactoren als beweging, voeding, en andere factoren die hier invloed op hebben. Let op: de arts verwijst niet door, maar geeft advies. Als waarden grote afwijkingen laten zien waar u niet van op de hoogte bent, krijgt u het advies om langs de eigen huisarts te gaan. Dit is alleen bij hoge uitzondering.
6. Val risicotest
a. Een fysiotherapeut brengt uw valrisico in kaart. Hiervoor doet u de 4 meter wandeltest en beantwoordt u de bijbehorende vragen van VeiligheidNL. Een combinatie van beiden zorgt voor een laag, matig of hoog-valrisico.
7. Handknijpkracht
a. Twee vrijwilligers meten met een handknijper het aantal kilo's wat de deelnemer kan knijpen en noteren dit op het score formulier.
8. Beenkracht
a. Twee vrijwilligers meten hoe vaak een deelnemer in 30 seconden kan opstaan vanaf een stoel en noteren dit op het score formulier.
9. Uithoudingsvermogen
a. Twee vrijwilligers meten hoe vaak een deelnemer kan knieheffen in 2 minuten en noteren dit op het scoreformulier.
10. Verwerking
a. SportZeeland verwerkt de gegevens anoniem. U krijgt een overzichtelijke rapportage van de uitkomsten.
11. Advisering
a. De adviesgesprekken vinden plaats met bijvoorbeeld een welzijnswerker, buurtsportcoach, leefstijlcoach of beleidsmedewerker. In dit gesprek bespreekt u samen de resultaten. U kan een verwijzing krijgen naar het bestaande activiteitenaanbod of een organisatie op een mogelijke vitaliteitsmarkt.
De afspraakmogelijkheden voor Axel en Sas van Gent hebben wij nog niet opengesteld. De uitnodiging voor de kernen Sas van Gent, Philippine, Sluiskil, Westdorpe, Axel, Koewacht, Overslag en Zuiddorpe versturen we eind april 2025.
De onderzoekgegevens die wij tijdens de Health Check van u verzamelen, verwerken wij anoniem. De contactgegevens die u invult voor het maken van de afspraak zijn niet gekoppeld aan de onderzoeksgegevens.
Het doel van de Health Check is om deelnemers inzicht te geven in onderdelen van hun motorische fitheid en risicofactoren van eenzaamheid en sociaal welbevinden. Wij willen met de Health Checks gezondheidsproblemen op tijd signaleren en voorkomen. Vroegtijdige signalering biedt ons en de inwoners zelf de mogelijkheid aan te sturen op duurzame verbetering door leefstijlaanpassingen. Samen met aan-z en organiseren we de Health Check in verschillende wijken/dorpen. Zo maken we het voor de doelgroep zo laagdrempelig mogelijk.
Wij voeren de Health Checks uit in samenwerking met SportPunt, aan-z en SportZeeland. Betrokken partijen zijn onder andere wijkverpleegkundigen, een (huis)arts en andere vrijwilligers. We kiezen ervoor om een onafhankelijke arts uit te nodigen. De lokale huisartsen zijn van harte welkom om eens te komen kijken en in contact te komen met de doelgroep.